Kerstboom kaartNodig voor kaart:
Snijplotter zoals bijvoorbeeld de craftrobo.
Kaartformaat is 148 mm hoog x 210 mm breed, gevouwen 105 mm x 148 mm.
3x kerstboom op 100%, 85% en 77%, deze worden 3x uitgesneden uit 155 grams papier.
Joy Trouville of een ander apparaat om te kunnen embossen.

Kaart:
De kaart is in zijn geheel gemaakt in Adobe Illustrator.

Je kunt de kaart ook maken in Inscape. Dit is een gratis programma wat gedownload kan worden op http://inkscape.org. Ik zelf werk alleen maar met Illustrator, ik kan dus geen vragen beantwoorden over inkscape.

De plaatjes hier onderlaten de volgorde van opbouw zien hoe de kaart gemaakt is.

Als voorbeeld heb ik hier alleen de voorzijde van de kaart gebruikt.
Formaat kaart gevouwen is 105 mm x 148 mm (Afb. 1).

Het lichte vlak is 75 mm breed en 90 mm hoog, daardoor houd je een kader over van 15 mm links, rechts en boven.

Onder blijft over 43 mm (Afb. 2). Hierin worden straks 3 bomen op verschillnde groottes geembossed.

De eerste boom is geplaatst op het formaat 54 mm hoog x 35,1 mm breed (Afb. 3). De rechtse boom (Afb. 5) is een verkleining van 85% en de middelste is een verkleining van 77% Uitgegaan van de linkse boom (Afb. 4).

Rondom de bomen wordt een stroke van 8 mm gelegd (Afb. 6). Daarbij heb je in Illustrator de keuze om de hoeken netjes rond te maken (Round Join en Round Gap). Ik weet niet hoe dit in inscape genoemd wordt.
Hierna zet ik de stroke met de functie "Outline Stroke" om naar vector vlakken die dan weer makkelijk verder te verwerken zijn (Afb. 7). Hierna maak ik er een vlak van met behulp van Pathfinder Unite.

Om het donkere vlak van de kerstbomen uit het lichte vlak te kunnen halen gebruik ik de functie Pathfinder. Eerst selecteer ik het donkere vlak en het lichte vlak. Hierna kies ik bij Pathfinder de functie Minus Front (Afb. 8).

Nu blijft er alleen nog maar een contour over van de kerstbomen aan de onderkant van het vlak van 75 mm breed en 95 mm hoog. De hoogte van het vlak is nu ook minder geworden, dit is nu nog 87,6 mm (Afb 9). Om de kaart nu te kunnen snijden moet ik oook de 2 vlakken nog dmv "Make Compound" samenvoegen (Afb 10). De kaart is nu klaar om gesneden te worden (Afb 11)

Om de dennenbomen te kunnen embossen moet ik deze ook door de craftrobo laten uitsnijden. Dit doe ik 3x met dunner papier dan dat ik de kaart laat snijden (Afb 12).
Deze 3 uitgesnden lagen plak ik op elkaar met lijm.
Als de lijm goed droog is dan kun je de bomen in het papier gaan embossen. Ikzelf doe dat met de Joy Trouvaille. Dit is een machine waarmee je ook kunt stansen en embossen vanuit een stans- embossingsmal. Het formaat dat deze machine aan kan is A4. De bomen leg je zo neer dat er overal een zelfde dikte van kader is. (Afb. 13).

Gebruik je een andere machine dan ben je waarscijnlijk aan andere kaart formaten gebonden.

      

 

Onderstaande kaart is het eindresultaat.

Zijn er nog vragen of opmerkingen dan kunt U deze stellen via de mail.

Valid XHTML 1.0 Transitional      Valide CSS!